Het ontstaan van klachten

Natuurlijke vrijheid en lichtheid van bewegen worden ervaren als de beweging van gewricht naar gewricht en van wervel naar wervel kan worden doorgegeven.

Als deze doorgifte minder vloeiend is of niet meer goed functioneert wordt de keten van bewegen doorbroken. Het lichaam compenseert het gebrek aan beweging op de ene plek met extra mobiliteit op een andere plek waardoor overbelasting kan ontstaan. De natuurlijke ‘alignment’ van het lichaam raakt hierdoor verstoord. Dit proces wordt vaak versterkt wanneer we aan meer stress onderhevig zijn.

Een gebrek aan bewegingsvrijheid gaat samen met gespannen en verharde spieren – wat ten koste gaat van de zenuwaansturing naar de huid, organen en spieren – en met krachtverlies. Ook stromen de bloedsomloop en de ademhaling minder vrij. Uiteindelijk kan de overbelasting resulteren in klachten en pijn.

De methode

Critical Alignment Therapie richt zich op het herstellen van de natuurlijke alignment. Aan de basis van de oefeningen staat het oplossen van

spanningen die het lichaam in de loop van de jaren heeft opgeslagen. Daarnaast leer je je in de lessen bewust te worden van jouw persoonlijke bewegingsvoorkeuren en de spanningspatronen (stress) die daaraan ten grondslag liggen. Op deze manier leer je ontspanning lichamelijk te maken. Je leert in deze methode de balans weer te herstellen en krijgt een ‘tool’ in handen om klachten structureel op te lossen en terugval te voorkomen.

Werkwijze

Als je een afspraak wil maken voor een intake, kun je een mail sturen naar loes@la-luz.nl, dan word je zo spoedig mogelijk gemaild of gebeld.

Intake

Een intake duurt ongeveer 60 minuten. Tijdens de intake wordt een diagnose gesteld en uitgelegd wat Critical Alignment Therapie (CAT) voor het oplossen van je klacht kan betekenen.

Individueel traject en/ of groepstraject
Je kunt hierna kiezen voor een individueel traject met een- op- een begeleiding op door jou te bepalen momenten OF voor een traject met een kleine groep op vaste momenten. Kijk voor de vaste lessen CAT op het lesrooster.

Critical Alignment Therapie is geschikt voor

  • Mensen met puur lichamelijke klachten die uitgaan van de wervelkolom: rugpijn, nekpijn, whiplash, RSI (CANS), pijn aan de schouders, hernia, bekkenklachten maar ook aan de wervelkolom gerelateerde klachten in armen en benen, zoals uitstraling, pijn of krachtverlies.
  • Mensen met stress gerelateerde klachten zoals ademhalingsstoornissen, vermoeidheid en burn-out.
  • Mensen die verbetering van hun houding wensen of ‘gewoon’ niet lekker in hun vel zitten.
  • Kinderen (tieners) met onbegrepen klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn, moeheid en stress.
  • Tieners die last hebben hun rug, nek of schouders door veelvuldig gebruik van schermen.

Voorwaarde voor deelname is motivatie om inzicht te krijgen in de klacht en de wens zelfstandig te oefenen ter bestrijding van de klacht.